Vattenfall og Preem undersøger mulighederne for at producere fossilfri brint i stor skala

Samarbejdet mellem Vattenfall og den svenske virksomhed Preem, der har til formål at producere fossilfri brint til fremstilling af biobrændstof, går ind i den næste fase. Lige nu undersøger man mulighederne for at bygge et fabriksanlæg til produktion i stor skala på raffinaderiet i Lysekil i Sverige.

Preems mål om at producere 5 millioner kubikmeter biobrændstof inden 2030 kan resultere i en reduktion af emissioner fra transport på op til 12,5 millioner tons CO2, svarende til omkring 20 procent af Sveriges samlede emissioner. Denne ændring i produktionen kommer til at kræve en stor forsyning af brint.

Derfor har Vattenfall og Preem besluttet at undersøge muligheden for at opfylde Preems brintbehov med fossilfri brint fra omfattende vandelektrolyse. Undersøgelsen, der efter planen skal være afsluttet til sommer, vil ikke kun se på brintproduktionen, men også på raffinaderiets fremtidige elforsyning. Hvis resultatet af undersøgelsen viser sig at være positivt, kan det næste skridt være at planlægge opførelsen af det første elektrolyseanlæg på Lysekil-raffinaderiet på 200-500 MW.

"Øget produktion af biobrændstof er en af hjørnestenene i Preems overordnede, langsigtede forretningsstrategi. Samtidig arbejder vi hårdt for at reducere udledningerne fra selve produktionen. En investering i fossilfri brint kan gøre det muligt at producere mere biobrændstof og samtidig reducere udledningerne fra vores raffinaderier," siger Peter Abrahamsson, Head of Sustainable Development hos Preem.

"Vi ser meget positivt på vores partnerskab og ser frem til at tage det næste skridt i vores samarbejde med Preem. Fossilfri transport er et af de vigtigste fokusområder, hvis vi skal reducere en tredjedel af Sveriges CO2-udledninger. Partnerskab og elektrificering via fossilfri brint er af afgørende betydning, hvis vi skal skabe et fossilfrit samfund," siger Andreas Regnell, Head of Strategy hos Vattenfall.

Preem, Sveriges største producent af brændstof, spiller en fremtrædende rolle i overgangen til mere vedvarende brændstof. Vattenfall, Sveriges største producent af elektricitet, har som mål at hjælpe kunder og samfundet med at reducere udledningen af drivhusgasser og gøre det muligt at leve fossilfrit inden for én generation. Fossilfri brintproduktion gennem elektrolyse er blot en af de løsninger, man undersøger for at reducere udledningerne fra Preems raffinaderier.

Hvis Sverige skal nå sit klimamål om at reducere CO2-udledningerne fra transport med 70 procent inden 2030, skal produktionen af vedvarende brændstoffer stige dramatisk. Hvis man skal nå dette mål, vil det kræve mere elektricitet og mere brændstof til den eksisterende vognpark.

Yderligere oplysninger kan fås ved henvendelse til:

Magnus Kryssare, pressemedarbejder, +46 (0)76-769 56 07
Vattenfalls PR-afdeling, +46 (0)8-739 50 10
Preems PR-afdeling, +46 (0)70-450 10 01

Vattenfall

Vattenfall er et førende europæisk energiselskab. I over 100 år har vi elektrificeret mange forskellige brancher, vi har leveret energi til private husstande, og vi har moderniseret vores levevis ved hjælp af innovation og samarbejde.  Nu vil vi gøre det muligt at leve fossilfrit inden for én generation. Derfor fremmer vi overgangen til et mere bæredygtigt energisystem gennem vækst i produktionen af vedvarende energi og klimaintelligente energiløsninger til vores kunder.  Vi har ca. 20.000 ansatte og arbejder primært i Sverige, Tyskland, Holland, Danmark og Storbritannien. Vattenfall er ejet af den svenske stat. For yderligere oplysninger: corporate.vattenfall.dk  

Preem

Preem er Sveriges største brændstofselskab. Det er vores vision at føre an i overgangen til et bæredygtigt samfund. I 2030 skal Preem producere 5 millioner kubikmeter vedvarende brændstof, og i 2045 skal vi være klimaneutrale i hele vores værdikæde. Preems raffinaderier er blandt de mest moderne og energieffektive i Europa med en raffineringskapacitet på over 18 millioner kubikmeter om året. Vores aktiviteter omfatter produktion, salg, distribution, handel og levering af varer. Vi raffinerer og sælger brændstof, fyrings- og smøreolie og andre produkter til virksomheder og privatpersoner. Vi har et landsdækkende servicenetværk, der omfatter over 520 tankstationer til privat og kommerciel trafik. Preem AB beskæftiger ca. 1.500 medarbejdere, hvoraf 950 arbejder på raffinaderierne. I 2019 havde Preem en omsætning på 96 milliarder svenske kroner.

Se også

Ren energi illustration

HYBRIT: Opførelsen af et brintlager til 25 mio. euro påbegyndt i Luleå i Sverige

SSAB, LKAB og Vattenfall har påbegyndt opførelsen af et klippehulelager til fossilfri brint til HYBRITs pilotanlæg i Luleå i det nordlige Sverige. Investeringen på omkring 25 mio. euro deles...

[Missing text '/newslistpagetemplate/NewsItemPage' for 'Danish']
Jan Moström, LKAB, Martin Lindqvist, SSAB og Anna Borg, Vattenfall

HYBRIT: Verdens første anlæg til fremstilling af fossilfri jernsvamp vil blive bygget i Gällivare

Den nye HYBRIT-fabrik kommer til at ligge i Gällivare i det nordlige Sverige, og den skal stå klar om fem år. Allerede i år vil det pilotanlæg, der blev indviet sidste efterår, begynde at le...

[Missing text '/newslistpagetemplate/NewsItemPage' for 'Danish']
Elektrisk malmlastbil

Store, fuldt elektriske lastbiler udfordrer det arktiske klima

Kan tunge eldrevne lastbiler fungerer i 44 °C frost i det nordlige Sverige? Kaunis Iron samarbejder nu med Vattenfall, Volvo Trucks, ABB samt Wist Last & Buss i et unikt pilotprojekt med hen...

[Missing text '/newslistpagetemplate/NewsItemPage' for 'Danish']